sobota, kwiecień 20, 2024
Follow Us
poniedziałek, 30 grudzień 2013 12:07

Jak marnujemy żywność? Wyróżniony

Napisane przez Przedruk
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Jak marnujemy żywność? http://lodz.naszemiasto.pl

Przeciętnie jedna trzecia żywności wyprodukowanej na całym świecie zostaje zmarnowania – wynika z szacunków Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Bruksela proponuje zmiany w sposobie zarządzania zasobami oraz wprowadzenie większej ilości warzyw do naszej diety. Dekady dobrobytu i rozwoju gospodarczego przyczyniły się do ogromnego wzrostu wykorzystania zasobów, emisji zanieczyszczeń i odpadów w Europie. Przeciętny Europejczyk konsumuje 16 ton różnego rodzaju materiałów, z czego 6 zostaje zmarnowane.
Według FAO do końca 2050 roku świat będzie musiał zwiększyć produkcję żywności o 60 proc., aby zapewnić potrzeby rosnącej populacji.

„Food Wastage Footprint – Impact of natural resources" to pierwsza na świecie ocena wpływu na środowisko marnotrawienia żywności w łańcuchu produkcyjnym. Wyniki FAO są alarmujące. Świat marnuje około 1,3 mld ton jadalnej żywności rocznie, mniej więcej jedną trzecią kwoty, którą produkuje. Bez uwzględnienia emisji gazów cieplarnianych wynikających ze zmiany sposobu użytkowania gruntów, ślad węglowy żywności niezużytej szacuje się na 3,3 Gton ekwiwalentu CO2 – to plasuje marnotrawienie żywności na trzeciej pozycji największych emitentów na świecie, po Stanach Zjednoczonych i Chinach.
Na zmarnowaną żywność zużywa się około 250 km3 wód powierzchniowych i podziemnych (trzy razy tyle, co objętość Jeziora Genewskiego) oraz prawie 1,4 mld hektarów ziemi, co stanowi blisko 30 proc. gruntów rolnych na całym świecie.
Odpady żywnościowe mogą również wpływać na utratę różnorodności biologicznej poprzez uprawy monokulturowe i ekspansje rolnictwa na dzikie obszary. Te wszystkie straty oznaczają ogromne koszty dla globalnej ekonomii – ok. 750 mld dolarów. – Jeśli wziąć pod uwagę, że 870 milionów ludzi głoduje codziennie, dane te są jeszcze bardziej zdumiewające – dodaje Potočnik.

Podstawowe warzywa, takie jak ziemniaki, rośliny strączkowe i soja zostawiają mniejszy ślad klimatyczny niż produkcja mięsa, która jest odpowiedzialna za ok. 33 proc. emisji gazów cieplarnianych z sektora żywności. Warzywa stanowią 24 proc. globalnej emisji, lecz są uważane za bardziej wydajne pod względem zużycia wód i gruntów rolnych. Jednakże produkty mięsne stanowią 15 proc. odpadów z żywności, podczas gdy warzywa i zboża ok. 21 proc.

Produkty roślinne powinny być głównym źródłem kalorii. – Produkty sojowe są właśnie takim produktem, stanowią doskonałe źródło białka i mogą być produkowane z niskim wpływem na środowisko – powiedział Janez Potočnik, komisarz ds. środowiska.
UE stawia sobie za cel zmniejszenie o połowę ilości jadalnych odpadów z żywności do 2020 r. i prawie całkowite wyeliminowanie składowania. Według Bernarda Deryckere, prezesa European Natural Soyfood Manufacturers Association, rozwiązaniem dla niestabilności systemów żywności w Europie jest "zrównoważenie naszej konsumpcji produktów zwierzęcych większą ilością bardziej wydajnych zasobów, które zawierają podobne poziomy protein (...). Według nas to soja i pożywienie oparte na uprawach roślin mają znaczną przewagę nad produktami odzwierzęcymi, jeśli porównamy ich wpływ na środowisko pod kątem zużycia wody i ziemi". To stanowisko popiera FAO.
Konieczne jest wprowadzenie zachęt ekonomicznych, odpowiednia edukacja – już od szkoły podstawowej, oraz śledzenie pełnego cyklu życia produktu" – podkreśla europoseł Bogusław Sonik (PO, EPL). Raport FAO: www.fao.org/docrep/018/i3347e/i3347e.pdf. Unijny dokument Roadmap: ec.europa.eu/environment/resource_efficiency/pdf/com2011_571.pdf.

Źródło: www.chronmyklimat.pl

Więcej w tej kategorii: « W Krakowie powstaje ZTPO CBA ostrzega »

a