To nie wszystkie zalety sera. Takie składniki jak chrom, magnez i witaminy B i D dodają energii, zaś fosfor i wapń dbają o wzmocnienie kości. Przez pediatrów sery są szczególnie polecane dzieciom z uwagi na jakość składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju i wzrostu organizmu. Z tych względów są również cennym składnikiem diety sportowców amatorów i zawodowców oraz osób starszych.
BIO
Na świecie wyrabia się kilka tysięcy gatunków sera. Swojego czasu de Gaulle mówił o 325. gatunkach tego specjału, dziś w jego kraju serowa lista liczy 500 pozycji. W Wielkiej Brytanii nawet 700. Ale Francuzi mocno wyprzedzają Anglików w rankingu konsumpcji wyjątkowego nabiału. Statystyczny Francuz zjada rocznie 27 kg, Brytyjczyk 6,2 kg, a Polak 12,5 kg. W Polsce rośnie spożycie przetworów mlecznych i wybór serów. Mamy w kraju pyszne twarogi, słynne oscypki i całą gamę serów dojrzewających polskich i zagranicznych.
Przy wyborze gatunku ważny jest oczywiście smak i cenne właściwości wynikające z doboru paszy i procesu wytwarzania, zwłaszcza dojrzewania. Pomocne będzie doradzanie ze strony sprzedawcy w specjalistycznym sklepie, szczególnie ekologicznym. Na przykład na półkach delikatesów Organic Farmy Zdrowia jest ok. 50 rodzajów sera, głównie ekologicznych.
Dyrektor Tomasz Malinowski z Centralnego Działu Zakupów Organic Farmy Zdrowia przyznaje, że na rynku jest wielki wybór, jednak o akceptacji dostawcy decyduje certyfikat ekologiczny i chęć dostosowania się do wymogów naszej firmy. Związane jest to także z systematycznym powiększaniem listy produktów występujących pod marką własną. Wkrótce pojawią się - edamski i gouda z linii Every Day, której to linii nazwa jest trafnym rozwinięciem zasady sięgania po ser każdego dnia.
Wśród konsumentów najwyżej są cenione sery ekologiczne i farmerskie. W BIO serach np. w "Kaszubskim Farmerze" czy w "Bismarcku" nie ma chlorku wapnia i chlorku sodu, saletry, olejów roślinnych, skrobi pszennej lub kukurydzianej. Do uzyskania wysokiej jakości potrzebne jest ekologiczne mleko od krów karmionych najlepszą paszą, a także technologia z wykorzystaniem kultury bakterii mleczarskich i podpuszczka naturalna. I jeszcze rzecz niebagatelna - pielęgnacja podczas leżakowania.
Nieskończone formy mleka
Zdajemy sobie sprawę z tego, że rośnie świadomość konsumentów - mówi Tomasz Malinowski oraz, że wszelkie festiwale serowarskie są okazją dla konsumentów i dla nas do porównywania polskiej i zagranicznej produkcji, a raczej wytwórczości. Bierzemy pod uwagę bogatą ofertę Europy i ....naszych serowarów. Mieliśmy dobry przykład konfrontacji serów naszego dostawcy Mariana Nowaka z produktami z innych serowarni podczas Festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu. Bardzo wysoki poziom jakości polskich serów potwierdzili włoscy eksperci i najwyższe autorytety zaproszone do tego miasta.
Jakość jest przepustką na nasze półki. Kierując się tą dewizą zbudowaliśmy listę dla każdego wybrednego smakosza - zawierającą między innymi sery kozie, owcze probiotyczne, krowie "klasztorne", wędzone, z ziołami, z pieprzem, papryką, i poszukiwane do smarowania bez laktozy. I ta lista stale rośnie.
Organic Farma Zdrowia S.A. to pierwsza i największa w Polsce sieć samoobsługowych delikatesów z produktami ekologicznymi. W swojej ofercie ma ok. 4 tys. artykułów. Oferowane produkty zostały wytworzone bez użycia sztucznych nawozów i środków ochrony roślin i nie zawierają chemicznych substancji konserwujących. Firma otrzymała tytuł najlepszej sieci 2012 na ORGANIC Marketing Forum – największej, dorocznej konferencji sektora żywności i produktów eko w regionie Europy Środkowo-Wschodniej, przyznany przez producentów i dostawców z branży. Firma posiada również delikatesy internetowe: www.ekosfera24.pl, które oferują w sieci największy w kraju asortyment produktów ekologicznych. Spółka Organic Farma Zdrowia S.A. jest notowana na rynku NewConnect.
{jumi [*9]}