czwartek, marzec 28, 2024
Follow Us
środa, 18 wrzesień 2013 11:07

Strategia śniadaniowa Wyróżniony

Napisane przez Informacja prasowa
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Polskie dzieci mają najłatwiejszy dostęp do niezdrowej żywności, a średnio 13 proc. chłopców i 18 proc. dziewcząt w wieku gimnazjalnym nie pamięta o śniadaniu, najważniejszym w ciągu dnia posiłku.

Jak wynika z badań naukowców skupionych w przedsięwzięciu TEMPEST, polskie dzieci mają najłatwiejszy dostęp do niezdrowej żywności na tle innych krajów europejskich i coraz częściej cierpią na nadwagę i otyłość. – To efekt m.in. sprzedaży tzw. żywności śmieciowej w szkołach – mówi Sławomir Chłoń, prezes ORGANIC Farmy Zdrowia – apelujemy więc do rodziców: znajdźmy czas, aby przygotować dzieciom drugie śniadanie do szkoły. Zamiast dawać dziecku 5 zł na zakupy w sklepiku szkolnym, przygotujmy mu zdrowy posiłek.  – nawołuje Chłoń.
Agnieszka Sienkiewicz, doradca żywieniowy i dietetyczny oraz diet coach z ORGANIC Farmy Zdrowia przygotowała krótki poradnik, jak powinno wyglądać drugie śniadanie ucznia, aby było zdrowe, smaczne oraz dostarczało najpotrzebniejszych uczniom wartości odżywczych.


O czym powinniśmy pamiętać?
• Uczeń musi jeść regularnie - Jednym z najczęściej popełnianych błędów w żywieniu dzieci i młodzieży jest niewłaściwy rozkład i wielkość posiłków zjadanych w ciągu dnia. Zbyt długie przerwy między posiłkami powodują znaczny spadek glukozy we krwi, co wywołuje trudności z koncentracją podczas lekcji, obniżenie wydolności umysłowej i fizycznej, rozdrażnienie, a przez to niewłaściwe zachowanie.
• Zanim drugie, musi być pierwsze - O niezwykłej wadze spożywania śniadań od lat głośno mówią naukowcy. Badania wykazały, że dzieci niejedzące śniadania mają znacznie gorsze wyniki w nauce.

 

Co podać dziecku na śniadanie?
Najlepsze produkty na śniadanie: musli, płatki (owsiane, żytnie, jaglane), owsianka – z dodatkiem owoców sezonowych lub suszonych i posiekanych orzechów. Nawet obfite śniadanie wystarczy tylko na 3 do 4. godzin. Później powinien nastąpić następny pełnowartościowy posiłek.

 

Unikajmy niezdrowych przekąsek
Dzieci potrafią wytrzymać bez jedzenia wiele godzin, nadrabiając to później podczas nadmiernie kalorycznej kolacji. W ciągu dnia z kolei chętnie sięgają po niezdrowe przekąski z dużą ilością cukru, skrobi, tłuszczów, soli i sztucznych dodatków. Starajmy się przygotować dzieciom zdrowe przekąski. Cenne odżywczo dodatki to owoce, różne bakalie np. migdały, orzechy, pestki dyni i słonecznika.


Niech dieta rośnie z dzieckiem
Wiek szkolny to dwa ważne etapy: wczesny wiek szkolny oraz okres powyżej 10. roku życia. Wiążą się one ze znacznymi różnicami w zapotrzebowaniu energetycznym. U 10-letnich chłopców jest ono wyższe o ok. 200 kcal niż dziewczynek w tym samym wieku. W wieku czternastu lat ta różnica wynosi już 400 kcal na rzecz chłopców, a w wieku osiemnastu lat młodzi mężczyźni potrzebują ok. 1000 kcal więcej niż płeć przeciwna z tego samego rocznika. Wszystkie składniki budulcowe: białko, wapń, witamina D muszą być z wiekiem zwiększane.


Magia magnezu
Istotnym składnikiem w okresie intensywnego wzrostu jest magnez, umożliwiający właściwy metabolizm wapnia i witaminy C. Jest konieczny do właściwego funkcjonowania nerwów i mięśni. Znany też jako pierwiastek antystresowy, poprawiający nastrój. Obecnie czynniki środowiskowe takie jak: rozwój motoryzacji i wysoki poziom ołowiu we wdychanym powietrzu szybko pozbawiają organizm magnezu. Produkty z większą jego zawartością to: nasiona słonecznika, lnu, sezamu, orzechy, kukurydza, warzywa strączkowe oraz te o ciemnozielonej barwie.


Uwaga na cukier!
Wprawdzie glukoza jest podstawowym składnikiem pożywienia warunkującym prawidłową pracę mózgu, nie znaczy to jednak, że uczniowie powinni ją dostawać pod postacią słodyczy. Tę rolę doskonale pełnią węglowodany złożone, z których mózg w sposób harmonijny i rozciągnięty w czasie uzyskuje potrzebną mu glukozę. Cukier natomiast prowadzi do próchnicy, drażni błonę śluzową żołądka, zaburza równowagę flory jelitowej, „kradnie" witaminy, prowadzi do chronicznego zmęczenia, osłabia sprawność i odporność na infekcje skórne i dróg oddechowych oraz powoduje brak koncentracji.


Strzeżmy się antyjedzenia
Substancje antyodżywcze, takie jak: cukier, sztuczne barwniki spożywcze, rafinowane tłuszcze, dodatki smakowe i zapachowe, środki ochrony roślin i sztuczne substancje konserwujące - nie tylko nie odżywiają, ale też zabierają z organizmu potrzebne mu składniki.

 

Drugie śniadanie ucznia powinno zawierać

• pełnowartościowe białko: ser, jaja, ryby, pieczone mięso;
• warzywa i owoce w różnych kolorach;

• dobre źródła energii: pieczywo (najlepiej razowe), ryż brązowy, kaszę; masło;

• do picia: woda (średnio mineralizowana – 500-1500 mg/litr lub niegazowana), jednodniowy sok marchwiowy (a nie reklamowany koncentrat), pitny jogurt lub kefir.


W związku z tak alarmującymi doniesieniami dotyczącymi nadwagi wśród dzieci, staramy się angażować w promowanie zdrowych, organicznych produktów wśród najmłodszych – tłumaczy Sławomir Chłoń – dlatego opracowaliśmy i wprowadziliśmy z powodzeniem specjalną linię produktów przeznaczonych dla najmłodszych. Kolorowe, zabawne etykiety z oznaczeniem "Healthy Kids" pomagają rodzicom i dzieciom zlokalizować produkty, które bez obaw można podać najmłodszym – dodaje Chłoń.

 
Organic Farma Zdrowia S.A. to pierwsza i największa w Polsce sieć samoobsługowych delikatesów z produktami ekologicznymi. Firma otrzymała tytuł najlepszej sieci 2012 na ORGANIC Marketing Forum – największej, dorocznej konferencji sektora żywności i produktów eko w regionie Europy Środkowo-Wschodniej (http://organicmarket.pl).

{jumi [*9]}

a