sobota, grudzień 14, 2024
Follow Us
sobota, 26 styczeń 2013 10:13

Czosnek z Chin a GMO Wyróżniony

Napisała
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Chiny mają u siebie ponad 70 proc. powierzchni uprawowych czosnku na świecie. UE wprowadziła wysokie cło na sprowadzany z Chin czosnek, obawiając się konkurencji, ale także ze względu na jego niejasne właściwości, dotąd bowiem nie został jeszcze przebadany, choć od lat budzi wątpliwości naukowców i konsumentów.

Powód do obaw rzeczywiście jest, ale jak donosi polska prasa, dopiero wtedy zostanie przebadany, gdy ktoś zgłosi nadużycie i zajdzie daleko idące podejrzenie, że faktycznie może stanowić zagrożenie dla zdrowia. "Widocznie żadnemu importerowi nie zależy na wiedzy, co on w sobie zawiera", mówi profesor Ryszard Kosson z Pracowni Przetwórstwa i Oceny Jakości. "Do sprzedaży w Polsce dopuścił go sanepid, ale sprawdził jedynie na obecność metali ciężkich". Tymczasem naukowcy sugerują, że chiński czosnek może być zmodyfikowany genetycznie. Chiński czosnek wykazuje zgoła dziwne właściwości, odmienne od tego, uprawianego w Europie. Jego ząbki wsadzone do gleby nie kiełkują, jest więc bezpłodny, co potwierdzałoby tezę o genetycznej modyfikacji. Przyczyną może być tu jednak fakt, że chiński czosnek poddawany jest napromieniowaniu (promieniowaniem jonizującym), zanim wyruszy w daleką podróż, by we w miarę nienaruszonym stanie dotarł do celu. Ma również znacząco mniejszą zawartość substancji bakteriobójczych (allicyny), czyli nie hamuje rozwoju czynników chorobotwórczych, co potwierdza m.in. profesor Janusz Podleśny z Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach. "Czosnek produkowany na terenie Chin poddawany jest metodom, które w naszym kraju są zabronione", twierdzi dr inż. Beata Durau z Pracowni Biotechnologii Katedry Roślin Ozdobnych i Warzywnych Uniwersytetu Techniczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. Zachodzi bowiem podejrzenie, że do produkcji czosnku używa się w Chinach dużej ilości antybiotyków i pestycydów. Jest także mniej aromatyczny, za to znacznie większy i biały jak śnieg, dzięki czemu łatwo go odróżnić od polskiego czosnku. Wielokrotnie powtarza się także informacja, że chiński czosnek łatwo się psuje, a dokładniej pleśnieje, co także jest bardzo dziwne, bo zwykle zawartość substancji bakterio- i grzybobójczych chroni rośliny od tego typu przypadłości, przynajmniej polski czosnek, który prędzej wyschnie, aniżeli spleśnieje.


GMO – Genetycznie zModyfikowany Organizm (organizm transgeniczny). Na stronie Ministerstwa Środowiska można przeczytać: „...Organizm genetycznie zmodyfikowany to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych...". W Polsce od 28 stycznia 2013 r. są w sprzedaży nasiona GMO.
http://gmo.mos.gov.pl

www.icppc.pl

{jumi [*9]}

Więcej w tej kategorii: « Adopcje Psów Dekalog narciarza »

a