Do niedawna dominującą przyczyną przyczyna śmierci były choroby serca - ale i tutaj postęp w zapobieganiu i leczeniu jest ogromny. W Europie Zachodniej mało kto umiera z powodu zawału przed 65. rokiem życia. Choroby nowotworowe są znacznie trudniejsze w leczeniu od chorób układu krążenia.
- Tym większa jest rola profilaktyki. Trzeba robić wszystko, aby nie zachorować - mówił prof. Zatoński.
Jak oceniają cytowani przez prof. Zatońskiego specjaliści, można zapobiec aż jednej trzeciej nowotworów złośliwych. Według twórcy współczesnej epidemiologii, Richarda Dolla spośród możliwych do wyeliminowania czynników ryzyka nowotworowego dieta stanowi od 10-70 proc. (zanieczyszczenie środowiska 1-5 proc.). Zdrowa dieta nie musi być uciążliwa i niesmaczna. Przykładem może być dieta śródziemnomorska, pełna ryb, owoców i warzyw. Polecane są produkty pełnoziarniste, niskoprzetworzone, chude mięso drobiowe i ryby. Warto także ograniczać spożycie soli i cukru (w polskiej kiełbasie jest więcej soli niż w wodzie morskiej!).
Przykładowa dieta "Polymeal" zakłada spożywanie ryb cztery razy na tydzień, zaś codziennie - czerwonego wina (150 mililitrów dziennie), gorzkiej czekolady, 400 gramów warzyw i owoców, ząbka czosnku, 40 gramów migdałów lub orzechów włoskich. Dzięki takiemu odżywianiu można zmniejszyć ryzyko zawału o 78 proc. i wydłużyć życie o siedem (mężczyźni) lub pięc lat (kobiety). W Polsce mężczyźni wciąż żyją o 4,6 roku, a kobiety o 2,5 roku krócej niż wynosi unijna średnia. Według przeprowadzonych w roku 2010 badań CBOS aż 3 proc. naszych rodaków nie je warzyw, 62 proc. nie je owoców, zaś 77 proc. je ryby rzadziej niż raz w tygodniu. Ponad połowa za często je słodycze, jedna piąta przesadza ze słodzonymi napojami. O tym, do czego prowadzi niezdrowy tryb życia i odżywania może świadczy przykład USA. Przewiduje się, że młode pokolenie Amerykanów będzie żyło krócej niż ich rodzice, co jest ewenementem na skalę świata.
www.rynekzdrowia.pl
{jumi [*9]}