Beaujolais nouveau jest gotowe do spożycia już w sześć tygodni po winobraniu - od trzeciego czwartku listopada (tzw. święto Beaujolais). Pozostałe czerwone wina Beaujolais dojrzewają przez 2-3 lata, po czym można je jeszcze przechowywać przez maksimum 2 lata. Istnieje także mniej popularne białe beaujolais produkowane z chardonnay. Wśród największych importerów beaujolais są m.in. Japonia, Stany Zjednoczone i Niemcy. Beaujolais Nouveau pasuje zarówno do mięsa, owoców morza, pikantnych dań jak i ryb.
Punktualnie o północy w trzeci czwartek listopada każdego roku, obchodzony jest Beaujolais Nouveau Day. W całej Francji i poza nią odbywają się imprezy, aby świętować pierwsze wino sezonu. Najbardziej znany festiwal - Les Sarmentelles - odbywa się w miejscowości Beaujeu, stolicy regionu Beaujolais. W Lyonie, najbliższym wielkim mieście świętuje się Beaujolais Nouveau Day sztucznymi ogniami i degustacjami młodego wina.
http://beaujolaisnouveau.beaujolais.com
{jumi [*6]}