sobota, listopad 09, 2024
Follow Us
wtorek, 29 październik 2024 13:38

David Gaboriaud o kulinarnej rewolucji w Polsce Wyróżniony

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
David Gaboriaud, francuski mistrz kuchni i szef kreatywny w Belvedere Catering by Design David Gaboriaud, francuski mistrz kuchni i szef kreatywny w Belvedere Catering by Design mat.rpas

Polska kuchnia przeszła imponującą transformację w ostatnich latach, a jednym z jej największych entuzjastów jest David Gaboriaud, francuski mistrz kuchni i szef kreatywny w Belvedere Catering by Design.

Jego obserwacje na temat zmian na polskiej scenie kulinarnej potwierdzają, że nasze restauracje zdobywają coraz większe uznanie nie tylko lokalnie, ale i na arenie międzynarodowej, co jest szczególnie widoczne poprzez obecność polskich lokali w prestiżowym przewodniku Michelina.

Polska gastronomia na liście przewodnika Michelina

David Gaboriaud zwraca uwagę na to, jak ogromne zmiany zaszły od czasu jego przyjazdu do Polski 15 lat temu. Jak podkreśla, dzisiejsza polska scena kulinarna znacząco się zmieniła. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że przewodnik Michelina uwzględnił coraz więcej polskich restauracji, nie tylko poprzez przyznanie prestiżowych Gwiazdek Michelina, ale także umieszczenie ich w swoim rejestrze najlepszych restauracji na świecie. „Przyjechałem tu 15 lat temu, wtedy były zupełnie inne czasy. Od tamtego czasu podejście do jedzenia, do restauracji, ogromnie się zmieniło. Świadczy o tym chociażby przewodnik Michelina, który wynagrodził w tym roku wiele restauracji nie tylko Gwiazdkami Michelina, ale przede wszystkim umieszczeniem w swoim rejestrze” – mówi Gaboriaud.

Zmiana podejścia do klienta i jakości serwisu

Jednym z głównych elementów tej transformacji jest zmiana podejścia do klienta i jakości serwisu. Polskie restauracje nie tylko oferują bardziej zrożnicowane menu, ale także dbają o każdy detal – od serwisu po wystrój wnętrza. David Gaboriaud zauważa, że teraz goście odwiedzający restauracje w Polsce mogą liczyć na całkowicie nowe doświadczenia kulinarne. „Dzisiaj scena kulinarna jest zupełnie inna i dużo bardziej jakościowa. Dużo bardziej dbamy też o gości. Moi znajomi z Francji, którzy przyjeżdżają do Warszawy, zachwycają się nowym, świeżym i profesjonalnym podejściem do kuchni, do klienta, a także smakami i sposobem podania” – dodaje.

Kuchnia kreatywna – od klasyki po nowoczesne smaki

Jak podkreśla mistrz kuchni, w polskich restauracjach nie brakuje tradycyjnych dań, takich jak schabowy, golonka czy pierogi, ale są one serwowane w zupełnie nowej odsłonie. Szefowie kuchni, którzy zdobywali doświadczenie za granicą, łączą teraz lokalne składniki z międzynarodowymi inspiracjami. „Zdecydowanie pojawiają się coraz ciekawsze oferty, nie ma tylko schabowego. Kucharze wracają z głową pełną pomysłów do Polski, gdzie dostępność składników i lokalnych produktów sezonowych jest ogromna” – podkreśla David Gaboriaud.

Estetyka wnętrz jako atut polskich restauracji

Również estetyka wnętrz stała się istotnym elementem sukcesu polskich restauracji. Wnętrza są coraz bardziej gustownie urządzone, co przyciąga klientów szukających nie tylko smacznego jedzenia, ale i przyjemnej atmosfery. „Coraz więcej lokali jest zrobionych z głową. Design też jest ważny. Jeżeli wchodzimy do lokalu i otoczenie jest zacne, to zachwycamy się na przykład obrazami na ścianach, meblami, stołami, zastawą” – dodaje Gaboriaud.

Przyszłość polskiej gastronomii

David Gaboriaud podkreśla, że polska gastronomia stawia na innowacje, sezonowość i jakość, co czyni ją dynamiczną i interesującą. Jak zaznacza, Polacy chcą być coraz bardziej widoczni na kulinarnej mapie Europy. „Widać, że Polacy są krok do przodu od tego, co się dzieje np. we Francji. Gonimy to, co nam odejmowano w historii ostatnich 50 lat, i chcemy być coraz bardziej on top, chcemy przyciągnąć coraz więcej przewodników Michelina w całej Polsce, żeby wynagrodzić wszystkie restauracje, które są w krajowej czołówce” – mówi David Gaboriaud.

Meta description

 

a