Nad tegoroczną edycją kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina" patronat objęła pierwsza dama RP, Anna Komorowska. Akcja promocyjna składa się z wielu ogólnopolskich, regionalnych i lokalnych wydarzeń zachęcających Polaków do powrotu do tradycji spożywania gęsiny.
Kulminacją akcji będzie Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny, który odbędzie się w dniach 10-11 listopada w Przysieku. Festynowi towarzyszył będzie kiermasz oraz warsztaty kulinarne dla profesjonalnych kucharzy. Przyjęcie z gęsiną w roli głównej z okazji Narodowego Święta Niepodległości wyda prezydent Bronisław Komorowski. Odbędzie się ono w Pałacu Prezydenckim. Zaproszeni zostaną członkowie korpusu dyplomatycznego oraz najważniejsi polscy politycy.
Gęsina będzie też promowana w polskim parlamencie. Tę akcję wspierają wicemarszałkowie Sejmu i Senatu, Jerzy Wenderlich i Jan Wyrowiński. 8 listopada posłowie, senatorzy oraz dziennikarze akredytowani na Wiejskiej zostaną zaproszeni na potrawy z gęsi.
Dotychczasowe działania promocyjne przyniosły odnowienie tradycji spożywania mięsa z gęsi. Gęsina wróciła na polskie stoły. Teraz organizatorzy akcji chcą podtrzymać ten trend i zachęcać coraz więcej ludzi do jedzenia gęsiny.
W województwie kujawsko-pomorskim można już zamówić gęś przez telefon. Natomiast w całym kraju działa telefoniczna infolinia, dzięki której możemy dowiedzieć się, gdzie można kupić gęsinę. Przed 11 listopada mieszkańcy województwa kujawsko-pomorskiego otrzymają dwa tysiące gęsich tuszek ufundowanych przez marszałka. 10 listopada samorządowe władze województwa zaprosiły na uroczysty obiad kombatantów.
Gęś można przyrządzić na przykład tak:
Gęś śliwkowo-selerowa
Składniki: pół gęsi, 2 łyżki miodu, duży seler, pół szklanki powideł śliwkowych, pół szklanki bulionu, sok z połowy cytryny, pół szklanki śmietany, tłuszcz do smażenia, pieprz i sól.
Sposób przygotowania: Gęś oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Następnie natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem, odstawić na co najmniej pół godziny. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć porcje gęsi i włożyć je do brytfanny. Powidła śliwkowe rozprowadzić w gorącym bulionie, wlać do mięsa. Seler obrać, zetrzeć na tarce i obłożyć nim gęś. Brytfannę nakryć, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec, podlewając od czasu do czasu sosem z pieczenia i ewentualnie wodą. Pod koniec pieczenia wlać do sosu śmietanę i wymieszać. Podawać z kluskami.
{jumi [*6]}