A dalej z lektury tego przewodnika możemy dowiedzieć się, że wyspy te „położone są około 100 km na zachód od wybrzeży Afryki oraz 1100 km od hiszpańskiego portu Kadyks. Odległość między krańcowymi wyspami tego archipelagu wynosi około 500 km. Mają one 2.118 tys. stałych mieszkańców i bardzo zróżnicowaną powierzchnię."
To tylko garść podstawowych informacji o tych wyspach. Przewodnik został wydany przez Helion – partnera wydawniczego Bezdroży w serii „Udane Wakacje" zielonych przewodników Michelina. Polska autorka napisała go ze znawstwem, kompetentnie, a zarazem dobrze i ciekawie. Przewodnik wzbogacają 73 kolorowe zdjęcia oraz znakomicie ułatwiające zwiedzanie 15 planów i map.
Zgodnie z przyjętym układem treści tej serii przewodników, składa się on z trzech części. „Informacje praktyczne" zawierają chyba wszystko to, co potrzebne jest turyście, aby przygotować się do wyjazdu na wyspy, wybrać środek transportu oraz znaleźć na miejscu nocleg, wyżywienie, potrafić się poruszać i aktywnie korzystać z wypoczynku. W „Zaproszeniu do podróży" czytelnik znajduje prezentację archipelagu i poszczególnych wysp. Są tu informacje o ich klimacie, przyrodzie, kuchni, historii od czasów wzmianek o nich u Homera i Pliniusza po rok 1982, kiedy nadano im, zreformowany w 1996 roku, status regionu autonomicznego kraju.
Ponadto możemy poczytać o kulturze i sztuce, świętach i festiwalach oraz o tradycyjnych sportach. W podstawowej, a zarazem najobszerniejszej części przewodnika „Zwiedzanie Wysp Kanaryjskich", znajdziemy informacje o każdej z głównych siedmiu wysp. Mamy tu informacje praktyczne w ramkach oraz opis poszczególnych miejscowości, miejsc i obiektów. Jest też oznaczenie stopnia ich atrakcyjności w systemie gwiazdkowym od 1 do 3. Sporo uwagi autorka poświęca jednej z głównych tamtejszych atrakcji turystycznych – parkom narodowym.
W tekst przewodnika włamano sporo informacji w ramkach na barwnym tle, chociaż szkoda, że nie pomyślano o ich indeksie. Są bowiem przeważnie bardzo ciekawe i wzbogacają wiedzę o tym regionie świata. Znajdziemy tu ciekawostki – takie, jak „Legenda o El Teide" – złym duchu, który porwał do krateru boga słońca; „Kanaryjskie balkony", „Miradores", czyli punkty widokowe; „Plaże Teneryfy"; „Guarano (sok z liści palm i wyrabiany z nich syrop) i miód palmowy"; „Język gwizdany"; „Karnawał i Taniec Karłów"; „Cygara z La Palmy"; „Święta Góra Majos" na Fuerteventurze i „Taniec diabełków" oraz wiele innych.
Na końcu przewodnika znajduje się krótki słowniczek polsko-hiszpański oraz indeks. Plusem tego ostatniego są gwiazdki przy nazwach poszczególnych wysp, miejscowości i obiektów. Trzy gwiazdki oznaczają, że koniecznie trzeba je zobaczyć. Na całym archipelagu tylko 15 miejsc zostało zaliczonych do tej kategorii. Dwiema wyróżniono również 15. Oznacza to, że te miejsca warto odwiedzić. Większość rzeczy zawartych w indeksie otrzymało jedną gwiazdkę lub pozostało bez gwiazdek.
Przewodnik ten, moim zdaniem, powinni mieć ze sobą wszyscy wybierający się na którąś z Wysp Kanaryjskich. Nawet jeśli ich wyjazd to tylko zorganizowany wypoczynek. Dowiedzą się bowiem z przewodnika sporo także o atrakcjach w miejscowościach, w których będą przebywać i ich najbliższym otoczeniu. Przewodnik Michelina jest poręcznego formatu, dosyć lekki i za rozsądną cenę.
Berenika Wilczyńska, „Wyspy Kanaryjskie. Przewodnik Michelina z serii 'Udane Wakacje'.", wydawnictwo Helion S.A., wyd. I, Gliwice 2012, str. 144, cena 19,90 zł.
{jumi [*6]}