Tradycja uprawy oliwek na tureckim wybrzeżu liczy kilka tysięcy lat. Przyrądy do tłoczenia oliwy odkryto w ruinach antycznych osiedli. W starożytności oliwę wykorzystywano w kuchni, do oświetlenia lamp oliwnych, w kosmetyce oraz w sporcie – do smarowania ciała przez atletów. Choć produkcja oliwy kojarzy się głównie z Hiszpanią, Włochami czy Grecją, warto odwiedzić Turcję, która oferuje równie fascynujące doświadczenia.
Troja – śladami Hektora i Achillesa
Nasza podróż rozpoczęła się w Çanakkale, mieście nad cieśniną Dardanele (starożytny Hellespont). Główną atrakcją jest drewniany Koń Trojański, pozostałość po produkcji filmu Troja. To stąd niedaleko do Troi – miasta opiewanego przez Homera w Iliadzie.
Troja to stanowisko archeologiczne w pobliżu wsi Tevfikiye, wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO w 1998 roku. Na tym obszarze odkryto pozostałości dziewięciu miast, wznoszonych i niszczonych na przestrzeni wieków.
Warto odwiedzić Muzeum Troi, otwarte w 2018 roku. Na ponad 12 tys. m² wystawiono prawie 2 tysiące eksponatów, takich jak antyczne posągi, narzędzia, broń, monety oraz unikalna biżuteria. Multimedialne wystawy prezentują 5 tysięcy lat historii cywilizacji trojańskiej, kulturę oraz mitologię tego regionu.
- Turcja Assos Turcja Assos
- Koń trojański Koń trojański
- Muezeum Troi Muezeum Troi
- Canakkale Dardanele, Turcja Canakkale Dardanele, Turcja
- Cunda bougenville Cunda bougenville
- Cunda koci grecki obecnie muzeum Cunda koci grecki obecnie muzeum
- Cunda przystań Cunda przystań
- Granaty Granaty
- Troja Troja
- Gmach muzeum Troi Gmach muzeum Troi
- Oliwki Oliwki
https://kurier365.pl/globtroter/33135-antyczne-skarby-morza-egejskiego-troja,-assos-i-magiczne-cunda.html#sigProId00988c40de
Antyczne Assos
Podróżując dalej na południe, natrafiamy na Assos (dzisiejsze Behramkale), które znajduje się na szczycie stromego, wulkanicznego wzgórza. Główną atrakcją są ruiny Świątyni Ateny z VIII wieku p.n.e., oferujące zachwycający widok na Morze Egejskie i wyspę Lesbos.
Assos znane jest również z obecności Arystotelesa, który założył tu szkołę filozoficzną. Pozostałości miasta obejmują teatr, agorę, gimnazjon oraz nekropolię pełną sarkofagów. Cały obszar otoczony jest monumentalnymi murami obronnymi z okresu hellenistycznego, sięgającymi 14 metrów wysokości i 3 kilometrów długości. W 2017 roku Assos wpisano na listę UNESCO.
Ayvalik i Cunda
Po drugiej stronie zatoki Edremit znajduje się malownicze Ayvalik, nadmorski kurort liczący 30 tysięcy mieszkańców. Miasto słynie ze swojej greckiej dziedzictwa, co widać w zabytkach, takich jak kościół Taksiyarhis z 1844 roku, przekształcony w muzeum.
Ayvalik oferuje atrakcje wodne: nurkowanie w krystalicznie czystej wodzie z rafami koralowymi, windsurfing oraz rejsy na pobliską wyspę Lesbos. Lokalnym przysmakiem jest Ayvalik tost – kanapka z turecką kiełbasą (sucuk), serem, pomidorem i majonezem.
Naprzeciwko Ayvalik leży wyspa Cunda (Alibey Adasi), połączona z lądem groblą i mostem. Na wzgórzu nad malowniczym portem stoi kamienny wiatrak oraz dawny grecki kościół zamieniony na bibliotekę. Spacerując wąskimi uliczkami wśród palm i kwitnących bugenwilli, można odkryć lokalne tawerny i bary, które latem tętniają życiem.
Tureckie wybrzeże Morza Egejskiego to idealne połączenie historii, kultury i przyrody. Od antycznych ruin w Troi i Assos, po nadmorskie miasteczka Ayvalik i Cunda – każdy znajdzie tu coś dla siebie. Niezapomniane widoki, tradycja oliwek oraz lokalna kuchnia sprawiają, że to miejsce jest obowiązkowym punktem na mapie każdego podróżnika.
Zdjęcia: Grzegorz Micuła