Przez te lata odwiedziło go prawie 200 tys. osób, zaprezentowano 418 potraw, wydano 398 tysięcy porcji tych potraw. Przygotowywało je aż 550 kucharzy. Skonsumowano 1050 kilogramów tortu. Tradycyjnie najważniejszym punktem festiwalu będzie Biesiada europejska na wrocławskim rynku (sobota, 1 czerwca). Poprzedzi ją parada i prezentacja kucharzy na scenie. Parada wystartuje z ulicy Świdnickiej o godzinie 12.30. W czasie biesiady prowadzona jest zbiórka publiczna, cegiełki można nabyć w kasach od godziny 11.30 - koszt jednej wynosi 5 zł. Cegiełki te uprawniają do zjedzenia jednej porcji wybranej potrawy :). W ciągu 10 lat uzbieraliśmy w ten sposób ponad pół miliona złotych dla Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu!.
Wydawanie potraw przewidziane jest od godziny 13.00. W tym roku proponujemy dania z Bośni i Hercegowiny, Bułgarii, Chorwacji, Czarnogóry, Czech, Estonii, Litwy, Łotwy, Macedoni, Niemiec, Polski, Serbii, Słowacji, Słoweni i Ukrainy.
Europejski tort pokroi o godzinie 19.00 Jacek Sutryk, prezydent Wrocławia. Tort będzie ważył 120 kg, jego wymiary to 1,20 m x 1,50 m. Do jego produkcji zostanie wykorzystanych m.in. 20 kg sera mascarpone, 30 l pysznej śmietanki, 10 kg mąki, 3 kg cukru, 40 kg świeżych regionalnych owoców. Będzie to pyszne, delikatne ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i dużą ilością świeżych sezonowych owoców zwieńczone 100. żółtymi tulipanami wykonanymi - jak cały tort - w Pracowni Słodko z Wrocławia. Tegoroczny program festiwalu to 5 dni różnorakich europejskich, kulinarnych i okołokulinarnych atrakcji. Między 29 maja a 2 czerwca festiwalowi goście mogą wziąć udział w jarmarku produktów regionalnych, degustacji dolnośląskich win, podniebnym obiedzie, wydarzeniach w Miejskiej Bibliotece Publicznej i w kinie Nowe Horyzonty, grze miejskiej, warsztatach kulinarnych i wykładach. Wszystkie naczynia wykorzystywane w czasie wydarzenia będą biodegradowalne, z liści palm lub z otrąb.