Podczas dwudniowej prezentacji, na którą przyjadą także przedstawiciele branży turystycznej ze Słowacji, wszyscy chętni - nie tylko mieszkańcy Gliwic i Śląska - będą mogli zapoznać się ze słowackimi ośrodkami narciarskimi, parkami narodowymi, kąpieliskami termalnymi, uzdrowiskami, szlakami winnymi, zabytkami UNESCO, zamkami, jaskiniami i hotelami Spa & Wellness. Dowiedzą się, gdzie na Słowacji spędzić jesienno-zimowy weekend, Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra czy ferie zimowe oraz jak atrakcyjnie cenowo wypoczywać.
Na gliwickim Rynku
Słowacką kulturę oraz gastronomię będzie można bliżej poznać na Rynku w Gliwicach w sobotę 15. października w godz. 10-19 oraz w niedzielę 16. października w godz. 10-16. Regionalną specjalność - „loksze" nadziewane gęsią wątróbką oraz „loksze" na słodko podawane z powidłami, orzechami lub makiem - serwować będą kucharze z Małokarpackiego Regionu koło Bratysławy. Kucharze z Terchovej, gdzie urodził się karpacki zbójnik Juraj Janosik, gotować będą „Terchovsky gulasz", który podawany będzie z lokalnym piwem z górskiego browaru Vŕšky w Terchovej. Dodatkowo dla miłośników win przygotowana będzie degustacja słowackich win z Małokarpackiego, Nitrzańskiego i Tokajskiego Regionu.
{gallery}24845{/gallery}
Urozmaiceniem prezentacji Słowacji na Rynku w Gliwicach będą konkursy wiedzy na temat Słowacji oraz występy słowackich zespołów ludowych. Uczestnicy Weekendu Słowackiego będą mieli okazje wysłuchać i zobaczyć grę na cymbałach oraz zapoznać się z Terchovską muzyką, która w 2013 roku zapisana została na Listę Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.
Weekend Słowacki w Gliwicach realizowany jest z okazji prezydencji Słowacji w Radzie Unii Europejskiej, która potrwa do 31 grudnia 2016.