czwartek, kwiecień 18, 2024
Follow Us
poniedziałek, 16 listopad 2015 08:48

Święto Bigosu Polskiego objęte patronatem ministerstwa

Napisane przez Przemysław Gruz
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Święto Bigosu Polskiego objęte patronatem ministerstwa fot. freeimages.com

Jubileuszowa edycja Święta Bigosu Polskiego, która odbyła się w 15 listopada w Niedrzwicy Kościelnej koło Lublina, została objęta honorowym patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wydarzenie to, ma na celu promocję tradycji polskiej kuchni, w szczególności bigosu oraz promocję regionu lubelskiego w oparciu o tradycje kulinarne i historyczne regionu. Do grona partnerów wydarzenia dołączyły także spółki PKP LHS i Jeronimo Martins Polska.

Święto Bigosu Polskiego po raz pierwszy zorganizowane zostało w 2004 roku, po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Od razu zyskało sympatię i przyjazne nastawienie mediów oraz samorządowców. Tegoroczna edycja uzyskała m.in. patronaty Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska", Marszałka Województwa Lubelskiego oraz Polskiej Organizacji Turystycznej.

Wydarzenie wspierane jest również przez spółkę PKP LHS i firmę Jeronimo Martins Polska. Spółka PKP LHS wykonuje przewozy towarów, zaspokajając potrzeby transportowe regionu południowo-wschodniej Polski. Drugi z partnerów, Jeronimo Martins Polska, jest właścicielem Biedronki - największej sieci detalicznej w Polsce, mającej ponad 2650 sklepów w ponad tysiącu miejscowości. Pozostałymi partnerami imprezy są firma AMBRA, producent cydru lubelskiego, a także Grupa REN, Platforma Produktów i Usług oraz firma Drimpol.

- Jesteśmy zaszczyceni, że nasze wydarzenie zostało zauważone i docenione za wkład w promocję naszego regionu i jego tradycji kulinarnych - mówi Władysław Boruch, organizator święta.

Święto Bigosu Polskiego organizowane jest w Siedlisku Folkloru „Marzanna". W ramach Święta odbędą się Mistrzostwa Polski Dziennikarzy i Gwiazd w Gotowaniu Bigosu, a także konkurs dla szkół gastronomicznej i restauracji, która przygotuje najsmaczniejszy bigos. Na najlepszych czekają nagrody: złoty, srebrny i brązowy Gar oraz Nagroda Publiczności.

- Bigos to najbardziej polskie danie, dlatego zasługuje na swoje święto, a Konkursy na najlepszy Bigos są świetnym sposobem na jego promocję - dodaje Boruch.

Organizatorem Święta jest Stowarzyszenie Miłośników Folkloru w Niedrzwicy Kościelnej oraz Stowarzyszenie Dziennikarzy Podróżników „Globtroter".

a