poniedziałek, grudzień 05, 2022
Follow Us
×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 69.
niedziela, 24 styczeń 2010 21:41

Festiwal Bigosu

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Zaproszenie na Świeto Bigosu do Marzanny Zaproszenie na Świeto Bigosu do Marzanny
Warszawscy dziennikarze ze Stowarzyszenia Globtroter wybierali najlepszy... bigos w trakcie kolejnego, szóstego już Festiwalu Bigosu. Impreza odbyła się 18 kilometrów za Lublinem w miejscowości Niedrzwica Kościelna. Ostatnia edycja zgromadziła kilkanaście restauracji i szkół gastronomicznych z całej Polski.
Przedstawiły one szerokiej publiczności, która stawiła się w liczbie ponad tysiąca amatorów tej tradycyjnej polskiej potrawy, swoje umiejętności w przygotowywaniu wspomnianego dania.

Pomysłodawcą i organizatorem festiwalu jest Władysław Boruch, właściciel restauracji Siedlisko Folkloru „Marzanna". Jak sam mówi, pomysł takiej prezentacji narodowego, polskiego dania robionego z „zepsutej" kapusty wziął się stąd, że po wejściu naszego kraju do Unii Europejskiej rozeszły się pogłoski, że przepisy unijne zabraniają serwowanie w restauracjach... odgrzewanych wielokrotnie dań! A przecież bigos im więcej razy odgrzewany tym lepszy. I w ramach protestu przeciwko tym absurdom stworzył pan Boruch ów festiwal. Było to sześć lat temu.

Z roku na rok impreza staje się coraz większa i coraz bardziej popularna. W tym roku w jury, obok dziennikarzy z Warszawy, zasiedli także aktorzy (m.in. Zbyszek Buczkowski znany z serialu „Dom"), a obradom komisji sędziowskiej przewodniczył redaktor Michał Fajbusiewicz z TVP. Degustacja przygotowanych dań trwała kilka godzin. Konsumpcji towarzyszyły występy zespołów folklorystycznych z regionu lubelskiego. Jury najwyżej oceniło umiejętności kulinarne kucharzy ze Szkoły Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Lublinie pod kierunkiem nauczycielki zawodu Pani Joanny Abramczyk i im przypadł w udziale cenny puchar pod nazwą „Złoty Gar". Nagrodę publiczności i jednocześnie „Srebrny Gar" otrzymała Restauracja Siedlisko Folkloru "Marzanna" z Niedrzwicy Kościelnej z szefem kuchni Marcinem Piechem. Nagrody ufundował Przewodniczący Sejmiku Województwa Lubelskiego Pan Jacek Czerniak.

Jaki jest przepis na smaczny bigos, a jakich błędów należy się wystrzegać? Zapytaliśmy o to jednego z zawodowych kucharzy obecnych na Festiwalu. „Wydawać by się mogło, że cóż to za trudność zrobić dobry bigos. Ot trochę kapusty, mięsa i przypraw. Otóż nic bardziej błędnego. Najczęściej popełnianym przez kucharzy błędem, jest chęć przedobrzenia polegająca na pakowaniu do dania jak największej ilości przypraw. A prawda jest taka, że do bigosu stosuje się cztery podstawowe przyprawy: sól, pieprz, czosnek i majeranek. I tyle. Wtedy mamy pewność, że kapusta wyjdzie nam jak trzeba."

- Cieszy, z roku na rok, coraz większa popularność festiwalu – dodaje organizator imprezy, Władysław Boruch. – W tym roku było już bardzo ciasno. Skonsumowano ponad tonę bigosu! Na przyszły rok trzeba będzie chyba przygotować specjalne namioty dla publiczności. Dlaczego?, bo za rok impreza będzie jeszcze większa! Naprawdę. Pierwsze zgłoszenia na VII Festiwal Bigosu już wpłynęły.

a