Polsko-Portugalska Izba Gospodarcza (PPCC) oraz hotel InterContinental Warszawa przygotowują kulinarną podróż po smakach Portugalii. Codziennie wieczorem zespół szefów kuchni na czele z szefem Gil Martins z hotelu Dom Pedro Palace w Lizbonie, przygotuje wyśmienite specjały portugalskiej kuchni regionalnej.
{gallery}13296{/gallery}
Co wieczór, od poniedziałku do soboty, restauracja Downtown będzie serwować dania kuchni portugalskiej, codzienne z innego regionu kraju. Każdej z kolacji będą towarzyszyły koncerty na żywo. W menu Tygodnia Portugalskiego "Smaki Portugalii" znajdzie się bogaty wybór dań mięsnych, ryb i owoców morza oraz deserów. Nie zabraknie również degustacji portugalskich przekąsek oraz win!
Tydzień Portugalski "Flavours of Portugal" - 4 edycja - 20-25 maja 2013
20 maja (poniedziałek) - prezentacja regionów: Algarve, Madera i Azory
21 maja (wtorek) - Trás-os-Montes & Minho
22 maja (środa) - Beiras i Douro
23 maja (czwartek) - Estremadura i Ribatejo
24 maja (piątek) - Alentejo i Algarve
25 maja (sobota) - Portugalski Brunch Rodzinny
Szczegółowy program Tygodnia Portugalskiego "Smaki Portugalii" na: http://www.flavoursofportugal.com.pl.
Każdy wieczór rozpocznie się degustacją portugalskich win oraz produktów regionalnych, dostępną dla wszystkich zainteresowanych. Następnie, zaproszeni goście skosztują podczas kolacji tradycyjnych regionalnych potraw, przygotowanych przez renomowanych szefów kuchni z Portugalii.
Degustacje najlepszych win przywiezionych z Portugalii będą odbywały się w holu na 1. piętrze hotelu w godz. 18-20. Winiarstwo portugalskie ściśle związane jest z eksportem wina, głównie Porto i Madery, które są wizytówką portugalskiego winiarstwa. Poza nimi w Portugalii powstają wina czerwone, białe, różowe i... zielone, czyli Vinho Verde, które - jak mówi Małgorzata Kuranowska z PPCC - jest wyjątkowe i wspaniale pasuje do gorącego klimatu. Jest orzeźwiające, trochę musujące, o świeżym smaku i zapachu.
Vinho Verde, DOC, lekkie, kwaskowate, zazwyczaj lekko musujące wino produkowane jest w północno-zachodniej części Portugalii, dosłownie znaczy "zielone wino", co raczej odnosi się do jego młodości niż koloru. Najlepsze i najdroższe pochodzą z północnej części regionu. Tradycyjnie Vinho Verde jest bardzo wytrawne, ale jego handlowe marki przeznaczone na eksport są słodzone. Największe zbiory vinhos verdes miały miejsce w 1973 roku, kiedy to osiągnęły rekordowy poziom 3 054 250 hektolitrów.
Klasyfikacyjnie najlepsze wina portugalskie mają status DOC (Denominaćao de Origem Controlada) i IPR (Indicaćao de Proveniencia Regulamentada), teoretycznie w drodze do pełnego DOC, mniej więcej odpowiednik francuskiego VDQS.
Portugalia odegrała ważną rolę w rozwoju europejskiej gastronomii w wyniku wypraw do Indii i Nowego Świata w XV i XV wieku. Odkrycie i przywiezienie wielu nieznanych dotąd na Starym Kontynencie warzyw i przypraw pozwoliło dworom królewskim w Europie odkryć całą gamę nowych, egzotycznych smaków. Dzięki tej kulinarnej rewolucji, jedzenie, które dotąd było jedynie potrzebą, stało się również przyjemnością.
Kulinarnej podróży do Portugalii będzie towarzyszyła tradycyjna portugalska muzyka w wykonaniu João de Sousa & Fado Polaco. Podczas Tygodnia Portugalskiego zorganizowane zostaną również branżowe warsztaty na temat turystyki i gastronomii, ponieważ Polacy coraz chętniej odwiedzają ten położony "na końcu świata" kraj. W ciągu ostatnich pięciu lat Portugalię odwiedziło ponad 130 ty. naszych rodaków. Najchętniej jeździmy do Lizbony, na Maderę i w okolice Algavre.
{jumi [*6]}