Listę Produktów Tradycyjnych, których historia wytwarzania ma co najmniej 25 lat prowadzona jest w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Z okazji wpisania na listę setnego produktu na uroczystej gali w Urzędzie Marszałkowskim w Lublinie spotkali się twórcy regionalnych przysmaków z Lubelszczyzny. W spotkaniu uczestniczyła wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Zofia Szalczyk, która podkreśliła, że pielęgnowanie tradycji kulinarnych jest dobrym sposobem na podnoszenie jakości polskiej żywności i promowanie regionu.
Lista Produktów Tradycyjnych, które służą promowaniu lokalnych tradycji kulinarnych, prowadzona jest od 8 lat. Jest na niej obecnie 1017 produktów z całego kraju. W setce z Lubelszczyzny najwięcej jest wyrobów piekarniczych i cukierniczych (20), m.in.: Zawijaki wygnanowskie, Pączki żakowolskie z powidłami z antonówek, Piernik lubelski, Rudnicki pieróg jaglany, Gryczak janowski, Kodeński chleb razowy żytni, Sękacz podlaski, Piernik żydowski, Miodownik z Jaszczowa, Całuski pszczelowolskie czy Chleb niedrzwicki. Jest Szyneczka z karpia z Pustelni, Szarytka w marynacie, Olej Świąteczny Roztoczański, Kulebiak generałowej Kickiej czy Grzaniec Marcina z Urzędowa, są Wędzone dzwonka karpia z Pustelni, Karasie z Polesia i Pyzy polskowolskie z mięsem.
Lubelszczyzna ze swoimi tradycyjnymi produktami zajmuje czwarte miejsce w Polsce. Na pierwszym jest woj. pomorskie (134 produkty), na drugim miejscu woj. śląskie (130), na trzecim – podkarpackie (111).
{jumi [*6]}