środa, kwiecień 24, 2024
Follow Us
czwartek, 04 luty 2010 15:45

Makaron z szynką i śmietaną

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Tagliatelle alla prosciutto e panna Tagliatelle alla prosciutto e panna fot. Tomasz Brzozowski

Makarony to dania superszybkie. Jeśli przygotowujemy je w dwie osoby to formuła pierwsza, tak w smaku jak i predkości podania. Choć smak jak nietrudno się domyślić nie zależy od liczby kucharzących.

Ten sos przygotowujemy u nas w domu zwykle do spagetti. Gdyż na pytanie mojej żony jaki makaron, moje usta bez udziału świadomości najprawdopodobniej, odpowiadają spagetti. Ale tak naprawdę powinny to być tagliatelle czyli wstążki. Ze wstążkami było dzisiaj, wspominam z rozrzewnieniem.

Do rzeczy:

Składniki
  1. Makaron 250-300g na 2 osoby, znaczy pół paczki albo nieco więcej. Bo makaron zwykle w paczkach po pół kilograma. Nie polecam użycia pół paczki kilogramowej. Chyba że osób jest więcej.
  2. Śmietana 250g czyli kubeczek standardowy. ja lubię 30% i więcej, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby była mało tłusta. Idealnie kiedy nie jest kwaśna.
  3. Szynka poplasterkowana 50-150g. Zwykła gotowana żeby pachniała szynką.
  4. Łyżka masła, solidna.
  5. Parmezan do posypania przy podaniu, jak nie ma to trudno też będzie dobre.
  6. Pieprz biały lub czarny, gnieciony raczej niż mielony, najlepiej zgnieść przed posypaniem.

Wodę do garnka i podgrzewamy z solidną łyżeczką soli. W tym czasie tniemy w kostkę plasterki szynki. Rozgrzewamy w garczku masło i kwadraciki na masło. Chwilkę podgrzewamy, tak żeby szynka oddała zapach, ale się nie spiekła. Następnie zalewamy śmietaną, mieszamy i zostawiamy na umiarkowanym grzaniu żeby chwilkę popyrkało.

Makaron odlewamy gdy gotowy. Jak pewnie Państwo wiecie, nie masz większej zbrodni w słonecznej Italii jak rozgotować makaron. Po odlaniu do garnka wlewamy sos i energicznie mieszamy całość. Wydajemy na talerze. Posypujemy parmezanem i pieprzem.

Cieszymy się pysznym obiadkiem.

a