poniedziałek, styczeń 27, 2020
Follow Us
poniedziałek, 13 marzec 2017 15:21

Włochy w czołówce eksporterów żywności do Polski

Written by mat. pras.
Rate this item
(0 votes)
Włochy w czołówce eksporterów żywności do Polski fot. freeimages.com

Włoskie produkty spożywcze – w czołówce importowanych do Polski. Ich eksport z roku na rok rośnie. Włosi dostarczają do Polski między innymi nabiał (np. sery), wina, produkty na bazie kakao, makarony, przetwory warzywne (głównie na bazie pomidorów) i owocowe, a także niektóre gatunki owoców. Wśród eksporterów żywności do Polski, Włosi zajmują już od kilku lat 4 miejsce.

Import włoskich produktów żywnościowych z roku na rok jest coraz większy. W 2016 roku osiągnął on wartość bliską 735 milionów Euro.

- Obserwujemy coraz większe zainteresowanie konsumentów z Polski nie tylko produktów nieprzetworzonych takich jak pomidory czy winogrona, ale także takich, których wyprodukowanie wymaga wyjątkowych warunków i które bardzo często są charakterystyczne dla danego regionu. – mówi Antonino Mafodda – dyrektor ICE-Agencji Promocji i Internacjonalizacji Przedsiębiorstw Włoskich, Sekcji Promocji Handlu Ambasady Włoskiej.

Włosi dostarczają do Polski całą gamę serów, a mają ich u siebie bardzo dużo. Niemal każdy region pochwali się może swoim własnym rodzajem tego produktu, w tym - z unijnym certyfikatem Chronionej Nazwy Pochodzenia. Spośród wszystkich krajów UE, włoskie sery miały ich do niedawna najwięcej – blisko 40. Wielu polskich restauratorów wykorzystuje właśnie te oryginalne włoskie produkty mleczne do przyrządzania u siebie potraw – np. Mozzarella w tym Mozzarella di Bufala Campana DOP z Kampanii, Mascarpone, Parmigiano Reggiano czy Gran Padano. Coraz większym uznaniem cieszą się też mało wcześniej znane sery takie jak Pecorino czy Ricotta. Podobnie jest z wędlinami czy gotowymi sosami robionymi na bazie oryginalnej bazylii czy pomidorów. Katalog takich przetworów z roku na rok jest w Polsce coraz dłuższy.

- Dzięki podróżom, a nawet telewizyjnym programom kulinarnym, polscy konsumenci stają się coraz bardziej wymagający. Poszukują coraz to nowych smaków. Stąd właśnie coraz większe zainteresowanie produktami nawet mniej znanymi, charakterystycznymi dla poszczególnych włoskich regionów. – dodaje Antonino Mafodda.

Regionalne produkty z Południa Włoch, wśród których aż 215 (na 814 w całych Włoszech i 2936 na całym świecie) posiada certyfikat Chronionej Nazwy Pochodzenia (PDO i PGI), prezentują w Warszawie ich producenci z 4 prowincji „dołu apenińskiego buta”: Apulii, Kalabrii, Kampanii i Sycylii. ICE-Agencja Promocji i Internacjonalizacji Przedsiębiorstw Włoskich zorganizowała z ich udziałem Warsztaty „A Taste of Southern Italy” dla potencjalnych odbiorców: importerów, dystrybutorów, hurtowników, sieci handlowych, restauratorów i detalistów z Polski. W imprezie udział wezmą 33 firmy, które reprezentują niemal wszystkie spożywcze sektory Południa Włoch – m.in. producentów oliwy, przetworów owocowych i warzywnych, kawy, słodyczy, serów, wędlin jak również dań gotowych.

Południe Italii to największy producent we Włoszech oliwy z oliwek, makaronów, pomidorów „pelati” czyli bez skórki, mozzarelli, oliwek a także cytrusów i innych owoców. To właśnie z tego obszaru pochodzą takie produkty jak Mozzarella di Bufala Campana DOP, pomidory „pelati” San Marzano, czerwona cebula z Tropei, pomidorki Ciliegino di Pachino, a także kilka uznanych odmian cytrusów jak na przykład czerwona pomarańcza z Etny.

W niemal wszystkich rankingach, włoska kuchnia jest najbardziej ulubiona przez Polaków. Chłoną oni coraz więcej rodzajów potraw, i to zarówno przygotowując je we własnych domach, jak i spożywając je w restauracjach czy barach. Nic więc dziwnego, że import włoskiej żywności systematycznie rośnie. W ostatnich 5 latach jego wartość wzrosła aż o 31%. W ubiegłym roku wartość importu w 2016 roku 733,6 mln Euro wzrosła o 6 procent w stosunku do roku 2015, kiedy import włoskich produktów do Polski osiągnął wartość 691,8 mln Euro.