wtorek, kwiecień 23, 2024
Follow Us
piątek, 20 maj 2011 08:25

Wieczór portugalskich win z Biedronką Wyróżniony

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Wieczór portugalskich win z Biedronką www.sxc.hu

Do 15 czerwca br. na półkach sklepowych sieci Biedronka gościć będzie specjalna oferta win portugalskich.

{jumi [*4]}Z tej okazji w ostatnią środę w warszawskiej restauracji Grill & Co, specjalizującej się w kuchni portugalskiej odbyła się degustacja 10. gatunków win z Portugalii: czterech białych i sześciu czerwonych. To kolejna impreza tego typu – po degustacjach win m.in. hiszpańskich, francuskich i włoskich. Tak jak poprzednio, tajniki regionów winiarskich – tym razem Portugalii – zdradzał znany sommelier Tomasz Kolecki-Majewicz, reprezentant Polski na Mistrzostwach Europy i Świata Sommelierów oraz mistrz polski sommelierów w latach 2007/2008/2009 i 2010. Dodatkową atrakcją wieczoru był pokaz kulinarny braci Jana i Jakuba Kuroniów. Pokazywali oni, jak przyrządzić specjały portugalskiej kuchni (z dużą ilością czosnku i innych przypraw) z pomocą wina, pochodzącego rzecz jasna z ojczyzny Vasco da Gama. Uczestnicy wieczoru mieli jak zwykle okazję posmakować znakomitych trunków. Zarówno tych znanych, z regionu Alentejo, oraz nie mniej znakomitych, typu białe wino Verdhe (zielone), Moscatel de Favaios, z regionów winiarskich Porto, Minho, Branco, Setubal, Douro. Na początek zaserwowano gościom wina białe: Ponte de Lima Loureiro D.O.C. Vinho Verde, Pe Branco, Folha Da Vinha Branco i Tova Branco. Szczególnie to pierwsze, musujące, lekkie i swieże, o owocowym aromacie, okazało się smaczne w porze nadchodzącego lata. Degustacja sześciu kolejnych, czerwonych win rozpoczęła się od Boas Vinhas Dao, następnie zaserwowano: Folha Da Vinha Tinto, Conde de Serpa, Quinta do Cotto, AcR Reserva Alentejo i Fundao Praca Velha Beira. Cztery ostatnie gatunki stanowiły niewątpliwie ukoronowanie wieczoru. Wino AcR powstaje ze starannie wybranych, najlepszych winogron, uprawianych w regionie Alentejo. Dojrzewa ono co najmniej 12 miesięcy w nowych baryłkach z dębu francuskiego, a następnie sześć miesięcy w butelkach. Podobnie ostatnie – pochodzące ze starych winnic Cova de Beira, pochodzących regionu winiarskiego Beira Interior.

Łącznie kilkanaście gatunków win portugalskich (w tym 10. prezentowanych podczas degustacji) trafi od maja do połowy czerwca do ponad 1650 sklepów sieci Biedronka.

{jumi [*9]}

a