sobota, czerwiec 12, 2021
Follow Us
poniedziałek, 19 kwiecień 2021 10:59

Rośnie spożycie mlecznych produktów funkcjonalnych Wyróżniony

Napisane przez KD
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Zdrowy tryb życia i dobre samopoczucie Polaków znacząco wpływają na ich wybory konsumenckie Zdrowy tryb życia i dobre samopoczucie Polaków znacząco wpływają na ich wybory konsumenckie mat.pras

Produkty mleczne odgrywają istotną rolę w diecie każdego człowieka, także we wspieraniu funkcjonowania układu odpornościowego. Zawierają bowiem wiele ważnych składników odżywczych, m.in. najwyższej jakości białko i wapń, witaminy, makro- i mikroelementy.

Tylko w ostatnim roku Mlekovita odnotowała znaczny wzrost zainteresowania produktami funkcjonalnymi, o bardzo wysokich naturalnych wartościach odżywczych.

Mlekovita w swoim portfolio posiada najszerszy asortyment produktów wykazujących prozdrowotny wpływ na organizm. Jednocześnie dotrzymuje kroku bieżącym trendom w rozwoju produktów funkcjonalnych i wspiera edukację w zakresie zdrowego odżywiania, wskazując na korzyści dla zdrowia wynikające z codziennego spożywania nabiału. Wśród produktów, które można zaliczyć do żywności funkcjonalnej, zarówno konwencjonalnej, jak i wzbogacanej, pod marką Mlekovita można znaleźć m.in. produkty bez laktozy, czyli produkty dla osób z zaburzeniami metabolizmu i trawienia, produkty fermentowane które wspomagają funkcjonowanie przewodu pokarmowego i układu odpornościowego oraz  produkty wysokobiałkowe – dla osób aktywnych fizycznie i wymagających diety bogatej w białko.

– Zdrowy tryb życia i dobre samopoczucie Polaków znacząco wpływają na ich wybory konsumenckie. Zwłaszcza w obecnej sytuacji, w trakcie pandemii, dostrzegli oni w produktach mlecznych szansę na wsparcie zdrowia czy zwiększenie odporności. Cieszy nas, że coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na prozdrowotne walory codziennego spożywania nabiału, do czego sam konsekwentnie zachęcam – mówi prezes zarządu Grupy Mlekovita Dariusz Sapiński.

– Ważną rolę w kształtowaniu odporności organizmu odgrywają mleczne wyroby fermentowane. Wśród nich szczególnie polecamy produkty z wartością dodaną, jak np. serwatkę DarPRO, która zawiera unikalny szczep probiotyczny L.plantarum PL4 i jest naturalnym źródłem witamin D, B6, B12 i B2, opartym na innowacyjnej technologii. To produkt wzmacniający odporność – podobnie jak mleko acidofilne. Warto sięgnąć także po nowość w naszej ofercie, czyli jogurty pitne Dar Pure o tzw. prostym składzie, które są bez laktozy i bez dodatku cukrów oraz zawierają aż 39% owoców.

Aby zwrócić uwagę konsumentów na aspekty prozdrowotne związane ze spożywaniem mlecznych napojów fermentowanych, Mlekovita odświeżyła szatę graficzną swoich produktów o szczególnych właściwościach w tym zakresie: linii DarPro i mleka acidofilnego, komunikując na opakowaniu ich pozytywny wpływ na odporność i wzbogacenie w witaminy. 

a