wtorek, wrzesień 29, 2020
Follow Us
czwartek, 14 maj 2020 13:38

MLEKOVITA otwiera nową linię produkcyjną w Świeciu Wyróżniony

Napisane przez mat.pras
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Podążając za aktualnymi trendami, prezentujemy zupełnie nowe produkty w naszej ofercie. Uruchamiając ich produkcję w Świeciu, wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów, którzy stale poszukują nowości – mówi Dariusz Sapiński, Prezes Zarządu Grupy MLEKOVITA Podążając za aktualnymi trendami, prezentujemy zupełnie nowe produkty w naszej ofercie. Uruchamiając ich produkcję w Świeciu, wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów, którzy stale poszukują nowości – mówi Dariusz Sapiński, Prezes Zarządu Grupy MLEKOVITA mat.pras

Rozwój pandemii i utrudnienia w działaniu firm nie powstrzymują MLEKOVITY, lidera w branży mleczarskiej w Europie Środkowo-Wschodniej, przed inwestycjami i rozwojem bazy technologicznej i pracowniczej.

Tempa rozwoju firmy doskonale dowodzi usprawnianie pracy poszczególnych oddziałów, zwłaszcza nowo włączanych w skład Grupy MLEKOVITA. Ostatnim, który wszedł w struktury firmy, jest zakład w Świeciu, który po ponad 1,5 roku funkcjonowania w ramach największej grupy mleczarskiej nie tylko utrzymuje stabilny poziom produkcji, ale i rozszerza jej zakres. Właśnie tam MLEKOVITA sfinalizowała nową inwestycję – uruchomiła linię technologiczną do produkcji mleka zagęszczonego i kajmaku. Koszt zakończonej inwestycji wyniósł ok. 1 mln zł. Podczas jednej zmiany w zakładzie w Świeciu produkowane jest 10 tys. tubek 150 g mleka zagęszczonego słodzonego Wypasionego oraz 500 kg kajmaku. Wkrótce ruszy również produkcja kajmaku w tubie 350 g oraz przysmaków dla dzieci w małych tubkach, a w przyszłości także serów topionych w tubkach. 

– MLEKOVITA nieustannie ewoluuje i stale podnosząc poprzeczkę, stawia sobie ambitne cele. Podążając za aktualnymi trendami, prezentujemy zupełnie nowe produkty w naszej ofercie. Uruchamiając ich produkcję w Świeciu, wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów, którzy stale poszukują nowości – mówi Dariusz Sapiński, Prezes Zarządu Grupy MLEKOVITA.

W 2019 roku firma wzbogaciła swoją ofertę o 52 nowości w 7 kategoriach produktowych. – Dodatkowo asortyment w tubie to atrakcyjny produkt eksportowy – szczególnie w przypadku krajów afrykańskich. Ta inwestycja jest więc dla nas perspektywiczna zarówno pod kątem rynku krajowego, jak i zagranicznego – dodaje Prezes Sapiński.

Produkowana w Świeciu nowość z MLEKOVITY: Wypasione mleko zagęszczone słodzone dostępne jest w dwóch wariantach smakowych: klasycznym i kakaowym. Oferowane w tubie jest wygodne w użyciu – produkt jest gotowy do bezpośredniego spożycia, można go też używać jako dodatek do szerokiej palety potraw. Gęste, aksamitne i kremowe doskonale wzbogaca smak napojów: kawy czy czekolady, lodów, owoców i deserów z owocami oraz słodkich wypieków.

Natomiast Kajmak Kuchmistrza, dostępny w wiaderku 1 kg, to gęsta, kremowa masa krówkowa. Jest oferowany w formie gotowej do użycia – bogactwo zastosowań pozwala przygotować wiele słodkich potraw. Produkt jest doskonały do naleśników i gofrów, znakomicie wzbogaca smak kremów tortowych, lodów i deserów. Świetny do wypełnienia babeczek i ciastek oraz przekładania wafli, nadaje się również do smarowania pieczywa.

Warto zaznaczyć, że oddział w Świeciu dołączył do Grupy MLEKOVITA w połowie 2018 r. i od tamtej pory pod okiem centrali regularnie pracuje nad rozwojem. Inwestycje w zakładzie MLEKOVITY w Świeciu należą do największych w tym mieście. Dzięki temu nawet w czasie pandemii w zakładzie zatrudnienie jest stabilne i można planować wprowadzanie kolejnych innowacji i nowości, biorąc pod uwagę także szerokie możliwości eksportowe. Zakład w Świeciu przez 1,5 roku funkcjonowania pod szyldem MLEKOVITY przeszedł transformację, m.in. po włączeniu w struktury grupy część „lokalnych” produktów została utrzymana (masło, śmietanki czy serek homogenizowany), zyskując nową szatę graficzną. Dzięki temu nowy oddział mógł zostać włączony w szerszą strategię firmy – specjalizacji produkcji poszczególnych zakładów grupy. W Świeciu specjalizacja podążyła w kierunku twarogów w różnych opcjach oraz produktów pakowanych w tubki. Dlatego poza wspomnianą linią do produkcji i pakowania w tuby w ostatnim czasie w zakładzie zainwestowano także w nową linię do próżniowego pakowania twarogu, dzięki której produkowany jest Twaróg Wiejski 1 kg, oraz zainstalowano maszynę do formowania twarogu w kostki, na której w najbliższych dniach ruszy produkcja twarogu chudego, tłustego i półtłustego 200 g. Pozwala to znacząco zwiększyć całkowity wolumen produkcji twarogów pod marką MLEKOVITA.

Zakład w Świeciu jest częścią największej grupy mleczarskiej w Europie Środkowo-Wschodniej. Skupuje miesięcznie niemal 900 tys. litrów mleka, utrzymując wysoką dynamikę wzrostową (dla porównania skup w momencie włączenia w struktury Grupy wynosił 580 tys. litrów mleka) i w perspektywie przekroczenia 1 mln litrów skupowanego mleka już w III kwartale 2020 r.

To jeden z 20 zakładów produkcyjnych skupionych pod szyldem MLEKOVITY, w których każdego dnia łącznie przetwarzanych jest 8 milionów litrów najlepszego mleka dostarczanego przez 15 000 polskich rolników. 5 000 wykwalifikowanych pracowników dba o najwyższą jakość produktów wytwarzanych na ponad 170 liniach produkcyjnych. Ponad 1000 mlecznych smakowitości znanych jest nie tylko w polskich domach, ale i w 167 krajach świata. Dzięki temu pomimo trudnej sytuacji związanej z pandemią koronawirusa Grupa MLEKOVITA, będąca liderem branży mleczarskiej w Europie Środkowo-Wschodniej, utrzymuje stabilna pozycję rynkową zarówno w kraju, jak i za granicą – tylko w I kwartale 2020 r. wyeksportowała produkty o wartości aż 400 milionów złotych, co w porównaniu z I kwartałem 2019 r. stanowi wzrost o  30%.

MLEKOVITA, firma o długoletniej tradycji i ugruntowanej marce nie tylko na rynku polskim, ale również zagranicznym, jest największą grupą mleczarską w Polsce. Tworzy ją 20 zakładów produkcyjnych i 32 własne centra dystrybucyjne, w tym pierwsze w branży hurtownie Cash&Carry. MLEKOVITA oferuje największy wybór nabiału w Polsce i Europie (m.in.: sery twarde dojrzewające typu holenderskiego, szwajcarskiego i angielskiego, sery topione i wędzone, sery pleśniowe, sery sałatkowo-kanapkowe, ser mascarpone, serek ziarnisty, sery mozzarella, mleka UHT o zróżnicowanej pojemności i zawartości tłuszczu, mleka pasteryzowane, śmietanki UHT, mleka zagęszczone, mleka smakowe, napoje wysokobiałkowe, kefiry, jogurty, maślanki, twarogi i twarożki smakowe, śmietany i śmietanki, masła i tłuszcze do smarowania, mleka w proszku, serwatkę w proszku oraz koncentraty białek serwatkowych), które są liderami kategorii w branży (np. mleko POLSKIE w butelce, mleko WYPASIONE, ser FAVITA, ser SOKÓŁ, masło ekstra POLSKIE). Pierwsza w kraju wprowadziła na rynek masło klarowane, jako jedyna w Polsce produkuje ser Cheddar oraz jedyna na Podlasiu – lody na skalę przemysłową.

a