środa, kwiecień 24, 2024
Follow Us
środa, 16 czerwiec 2010 10:28

Franczyza w fastfoodach

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Franczyza w fastfoodach www.sxc.hu

Na początku czerwca została przekazana we franczyzę setna restauracja McDonald’s  w Polsce. Lokal mieści się w Galerii Cuprum Arena w Lubinie.

{jumi [*4]}Restauracja została otwarta rok temu, w maju 2009 r. Jej zarządzanie przejął Marek Baraniecki. Prowadzi on już trzy restauracje amerykańskiej sieci: w Lubinie, Legnicy i Gubinie. McDonald’s jest największą na świecie organizacją franczyzową. W Polsce już 49 osób zdecydowało się na prowadzenie biznesu na zasadzie franczyzy razem z siecią. Licencjobiorca jest samodzielnym przedsiębiorcą, prowadzącym swoją własną restaurację pod szyldem i w ramach systemu sieci. Inwestując własne środki finansowe, osoba taka korzysta zarówno z systemu stworzonego przez firmę, jak i jej ponad pięćdziesięcioletniego doświadczenia. Franczyza umożliwia połączenie siły wielkiej organizacji z elastycznością przedsiębiorstwa średniej wielkości.

Krzysztof Kłapa, dyr. ds. korporacyjnych McDonald’s Polska skomentował: – franczyzobiorcy są jednym z trzech filarów naszej firmy, tuż obok samej korporacji i jej dostawców. Dzięki temu, że są lokalnymi przedsiębiorcami doskonałe znają swoich klientów i mają możliwość elastycznego reagowania na ich potrzeby. W skali światowej restauracje McDonald’s prowadzone przez prywatnych przedsiębiorców stanowią blisko 80 proc. z ponad 32 tys. lokali tej sieci. Rozpoczęła ona działalność w Polsce w 1992 r., otwierając pierwszą restaurację w Warszawie. Obecnie działa ich w naszym kraju 241. Zatrudniają ponad 13,5 tys. osób. 100 z nich to obiekty prowadzone przez 49 licencjobiorców.

{jumi [*9]}

a