sobota, czerwiec 12, 2021
Follow Us
wtorek, 16 lipiec 2013 06:22

Cukier dywersyfikuje działalność

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Cukier dywersyfikuje działalność www.sxc.hu

Rada Nadzorcza KSC (Krajowej Spółki Cukrowej) SA wyraziła zgodę na zakup przez tę firmę ruchomości i nieruchomości zakładu produkcyjnego we Włocławku należącego do Agros Nova.

Podpisanie umowy ostatecznej nastąpi w późniejszym terminie. Wejście KSC w przetwórstwo owocowo-warzywne związane jest z realizacją strategii spółki zakładającej dywersyfikację działalności oraz przygotowanie się do liberalizacji rynku cukru w UE. Podstawą do podjęcia ostatniej decyzji spółki była diagnoza wskazująca na potencjał regionu włocławskiego  jako optymalnej lokalizacji odbioru i zwielokrotnienia strumienia surowca takiego jak pomidor, ogórek czy marchew. Kluczowy jest też fakt pozyskania przez KSC kompletnego, sprawnego zakładu przemysłowego z tradycjami, 60-letnim doświadczeniem oraz fachową kadrą.

Zakład w sezonie 2013 będzie kontynuował produkcję na podstawie umów zawartych z odbiorcami biznesowymi. Tegoroczny skup warzyw dla przetwórni zostanie zrealizowany przez dotychczasowego właściciela zakładu na zlecenie KSC. W początkowym etapie działalności zakład skupi się na produkcji półproduktów (kanał B2B) oraz produktów gotowych pod markami innych producentów lub markami własnymi sieci handlowych (kanał B2C). Spółka ma w planach wykreowanie nowej marki dla produktów przeznaczonych dla konsumenta indywidualnego. Opierając się na potencjale KSC nowa spółka w perspektywie pięciu lat planuje stać się istotnym uczestnikiem rynku przetwórstwa owocowo-warzywnego w Polsce.

{jumi [*9]}

a