czwartek, kwiecień 18, 2024
Follow Us
czwartek, 08 luty 2018 13:10

Włochy czołowym dostawcą win musujących do Polski Wyróżniony

Napisane przez ICE
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Włochy  czołowym dostawcą win musujących do Polski fot. Pexels.com

71 tysięcy 530 – tyle hektolitrów wina musującego, według szacunków GUS, kupili za 33 i pół miliona euro w 2017 Polacy.

To aż blisko 14 procent więcej niż rok wcześniej, kiedy ich import wyniósł 62.908 hl, o wartości 27 milionów euro.

Pierwsze miejsce wśród eksporterów tego trunku do Polski zajmują niezmiennie Włochy, które nasz rynek, już kolejny rok z rzędu, podbijają przede wszystkim przebojowym Prosecco. Włochy są też czołowym dostawcą wszystkich win do Polski: czerwonych i białych, których import z roku na rok rośnie. W 2017 jego wartość wyniosła 53 mln euro.

Swą pozycję lidera wśród dostawców wina do Polski w ostatnich latach Włochy zawdzięczają przede wszystkim winom musującym, wśród których najbardziej rozpoznawalnym stało się pochodzące z Veneto Prosecco.

Przyśpieszony wzrost konsumpcji win musujących spowodowany był rosnącymi wymaganiami polskich konsumentów,  którzy coraz bardziej otwarci są na nowe smaki. Dodatkowo przyczyniły się do tego ciepłe lata, które ostatnio były notowane w Polsce.  

Nasz kraj stał się atrakcyjnym rynkiem dla producentów win musujących z całego świata, którzy dostarczyli nam ponad 71,5 tysiąca hektolitrów tego trunku o wartości ponad 33 miliona euro. Wśród krajów produkujących i dostarczających go do naszego kraju Włochy są niezmiennie zdecydowanym liderem. W 2017 roku sprzedały do Polski blisko 50 tysięcy hektolitrów wina musującego za prawie 20 milionów euro, a w 2016 – 41.710 hl za niecałe 16 milionów euro. W ciągu ostatnich 5 lat sprzedaż tego trunku z Włoch w naszym kraju rosła niemal skokowo: w 2013 miała wartość zaledwie ponad 6 milionów euro. Daleko w tyle za Włochami uplasowała się pod tym względem Hiszpania (10,3 tys. hl za 2,9 mln euro w 2017) czy Francja (4,9 tys. hl za 7,9 mln euro w 2017).

Włochy – z flagowymi i bardzo popularnymi Prosecco czy Asti Spumante, a także reprezentującym wyższą półkę Franciacorta – to pierwszy producent wina musującego na świecie, z aż 22 procentowym udziałem w globalnym rynku w 2016 roku, kiedy wytworzono ponad 24 miliony hektolitrów tego rodzaju wina. W samej Italii pod względem jego produkcji przodują regiony północne takie jak Veneto (np. Prosecco czy Valdobbiadene Spumante), Piemont (np. Asti Spumante) czy Lombardia (gł. Franciacorta), choć – zwłaszcza w ostatnich latach – zaobserwować można również rosnącą sprzedaż tego typu win z południa i centrum kraju. Główni odbiorcy włoskich win musujących to Stany Zjednoczone, Niemcy, Wielka Brytania, Szwajcaria czy – zwłaszcza ostatnio – Chiny.

Polska to ważny kierunek dla włoskich producentów wina. Dlatego też Agencja Promocji i Internacjonalizacji Przedsiębiorstw Włoskich, Sekcja Promocji Handlu Ambasady Włoch – już po raz piąty – organizuje Giełdę Win Włoskich Borsa Vini Italiani, gdzie włoskie winnice zaprezentują swoją ofertę win. Podczas imprezy tamtejsi eksporterzy, od północy kraju aż po Sycylię i Puglię, będą mieli okazję nawiązać kontakty z polskimi importerami, dystrybutorami oraz przedstawicielami segmentu Horeca.

Wśród prezentujących swoje oferty na imprezie producentów, znajdą się winnice z 10 regionów Włoch i szeroka oferta win białych, czerwonych oraz musujących.  

Pod względem wartości sprzedanego w 2017 roku wina Włochy są w Polsce niekwestionowanym liderem. W ubiegłym roku wyeksportowały je do nas za ponad 53 milionów euro. W ciągu ostatnich 5 lat wzrost tej sprzedaży wyniósł aż blisko 70 procent. Obok znanych już win toskańskich czy pochodzących z północnych i środkowych Włoch, furorę w ostatnich latach robią czerwone wina z południa: oprócz szeroko znanego Primitivo, także sycylijskie Nero d’ Avola czy trunki z podnóża Etny, do produkcji których wykorzystuje się winogrona rosnące na wartościowej glebie wulkanicznej, które zdobywają coraz więcej miłośników dzięki swemu intensywnemu smakowi i zapachowi – ze względu na doskonałe połączenie z potrawami opartymi na czerwonym mięsie. Dynamicznie rośnie również spożycie win białych. W ostatnich latach najwięcej zwolenników zdobyło popularne na północy Pinot Grigio, choć coraz bardziej, pod względem uznania i popularności w Polsce, doganiają je produkowane na południu Falanghina, Greco di Tufo, Cataratto, Grillo czy Inzolia.

a