czwartek, kwiecień 18, 2024
Follow Us
poniedziałek, 16 listopad 2015 20:50

Znamy zwycięzców święta naszej narodowej potrawy Wyróżniony

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)
2 z l. Ryszard Rembiszewski 2 z l. Ryszard Rembiszewski fot. arch.

Już po raz dziesiąty, w Niedrzwicy Kościelnej koło Lublina, odbyło się Święto Bigosu Polskiego, które ma na celu promocję regionu lubelskiego, a także polskich tradycji kulinarnych. Podczas Święta zorganizowano konkursy na najlepszy bigos.

W tym roku zwyciężyła restauracja Ąka z Lublina i Szkoły Zakładu Doskonalenia Zawodowego z Lublina Filia w Kraśniku. W głosowaniu publiczności najlepsze okazało się Technikum „LIDER” z Lublina, a w Mistrzostwach Aktorów i Dziennikarzy w Gotowaniu Bigosu zwyciężył Ryszard Rembiszewski.

Dobiegła już do końca 10. edycja Święta Bigosu Polskiego, które ma na celu promocję tradycji polskiej kuchni, w szczególności bigosu oraz promocję regionu lubelskiego w oparciu o jego tradycje kulinarne i historyczne. Organizatorami Święta jest Stowarzyszenie Miłośników Folkloru „Marzanna” w Niedrzwicy Kościelnej niedaleko Lublina oraz Stowarzyszenie Dziennikarzy Podróżników „Globtroter”.

W tegorocznej imprezie uczestniczyli restauratorzy, uczniowie szkół gastronomicznych, przedstawiciele lokalnych władz, mediów, okoliczni mieszkańcy, a także goście specjalni, m.in. Monika Jarosińska, Danuta Stankiewicz, Rafał Ziemkiewicz. Część z zaproszonych gwiazd wzięła udział w Mistrzostwach Aktorów i Dziennikarzy w Gotowaniu Bigosu, w których zwycięzcą został Ryszard Rembiszewski.

- Tegoroczna edycja cieszyła się ogromnym zainteresowaniem okolicznych restauracji i szkół gastronomicznych, które wzięły udział w konkursach na najlepszy bigos i najpiękniejsze stoisko. Cieszymy się, że nasze Święto przyciągnęło również znane twarze, które uświetniły swoją obecnością to wydarzenie - mówi Władysław Boruch, organizator święta i właściciel Siedliska.

Podczas wydarzenia goście mogli skosztować bigosu przygotowanego przez restauracje i szkoły gastronomiczne, a także przez samych gospodarzy, którzy przygotowali bigos z 400 kg kapusty. Jury, składające się z dziennikarzy, w tej roli m.in. Wiktor Świetlik, a także zawodowego kucharza, Anny Archackiej-Siermińskiej, wyłoniło zwycięzców, którzy ugotowali najlepszy bigos. Zwycięzcami okazała się restauracja Ąka z Lublina i Szkoły Zakładu Doskonalenia Zawodowego z Lublina Filia w Kraśniku.

Najpiękniejsze stanowisko przygotowały - Szkoły Zakładu Doskonalenia Zawodowego z Lublina i Karczma Jakubowa Izba z Ryk. Nagrodę Publiczności uzyskało Technikum „LIDER” z Lublina.

– Ostatnia nagroda jest chyba tą najważniejszą, ponieważ smak przygotowanego bigosu oceniany jest przez wszystkich zgromadzonych gości – mówi Boruch.

Wydarzenie uświetniły występy zespołów ludowych. Swój program zaprezentował zespół pieśni i tańca Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie Jawor, który obchodzi w tym roku swoje 55-lecie oraz zespół Kłoczewiacy z Kłoczewa. Na scenie wystąpili także: Monika Jarosińska, Danuta Stankiewicz i Tomasz Martyński.

Nad tegoroczną edycją wydarzenia patronat objęli: ministerstwo rolnictwa, marszałek woj. lubelskiego, samorząd województwa lubelskiego, wójt gminy Niedrzwica Duża, Fundacja Godła Promocyjnego „Teraz Polska”, Polska Organizacja Turystyczna i Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna.

Sponsorzy imprezy: firma PKP LHS, Jeronimo Martins Polska, firma Ambra - producent Cydru Lubelskiego, Grupa REN, firma Drimpol, Oerlemans Polska, Lipton.

Patroni Medialni: TVP Lublin, Polska The Times, Kurier Lubelski, Nasze Miasto Lublin, Moje Miasto Lublin, Radio Lublin, Radio Centrum, Radio Er, Ambasador, Poznaj Świat, Wasze Podróże, kurier365.pl, biznesciti.pl, ISB News, Gazeta Polska, Niezalezna.pl, VIP, Magazyn Fakty, Awangarda Lubelska, Kurier Warszawski, raportcsr.pl, Platforma Produktów i Usług.

Siedlisko Folkloru Marzanna w Niedrzwicy Kościelnej, Stowarzyszenie Miłośników Folkloru
w Niedrzwicy Kościelnej i Stowarzyszenie Dziennikarzy Podróżników „Globtroter” prowadzą działania mające na celu popularyzację i upowszechnianie polskiej kuchni, w oparciu o tradycyjne potrawy i kulturę ludową.

a